Dekorativ värme med etanolkaminen

En etanolkamin är en säker och dekorativ värmekälla för hemmet. Den blir ett riktigt blickfång i vardags- eller arbetsrummet och fascinerar outtröttligt genom sin tystlåtna gula låga.

Etanolkaminens funktioner

Den etanoldrivna kaminen består av ett kar av ädelstål, en tank och skyddande glasskivor. Lågan brinner alltid så mycket som karet tillåter. Dessutom ger etanolkaminen en stor designfrihet. Det dekorativa värmeelementet finns i följande varianter:

  • Bordskamin
  • Etanolkamin fristående
  • Etanolkamin för väggmontering

Etanolbordskaminer är så lätta och kompakta att de kan placeras på ett bord. Tack vare de värmebeständiga och isolerande fötterna kan värmen inte överföras till bordsplattan. Däremot är det viktigt att bordskaminer inte välter. Därför måste husdjur och barn hållas bortom räckhåll från bordskaminen. Bordskaminer har framför allt en dekorativ egenskap. Fristående etanolkaminer är en riktig visuell höjdpunkter i vardagsrummet. Framför allt på hösten bidrar de med en mysig, trivsam stämning. En stor fördel är att lågan bränns med etanol helt ljudlöst. Väggkaminer är extra säkra eftersom de inte kan välta.

Användning av etanolkaminer

Etanolkaminer är framför allt dekorativa element. De bidrar med samma mysiga, varma glimmande som en öppen eld ger. Genom konstruktiva åtgärder får lågan ett optimalt skydd mot att spridas. Genom att använda bränngelé eller brännpasta minskas risken för brandutveckling ytterligare om kaminen skulle välta. Dessa brännmaterial utvecklar dock rök och lukter. Användningen av dem bör därför tänkas igenom noggrant. Etanolkaminer är mindre lämpliga för uppvärmning av hela rum. Deras största nackdel är att de behöver en stor mängd syre. På en timme förbrukar en kamin lika mycket andningsluft som 16 vuxna personer. Den utvecklade värmeeffekten från etanolkaminen elimineras till följd av behovet till regelbunden ventilation. För en mer ekonomisk uppvärmning av rum har Klarstein därför en stor mängd av bättre lämpade lösningar.

Miljövänlig drift med bioetanol

Etanol är vanlig, ren alkohol. Den utvinns genom jäsning av frukter. Bioetanol framställs på ett mycket skonsamt sätt och är dessutom helt CO2-neutral. En bioetanolkamin är därför en vinst för såväl heminredningen som miljön. I vardagsrummet blir en bioetanol-golvkamin ett riktigt dekorationsobjekt som bidrar med en mysig och trivsam atmosfär.

Köp etanolkaminer hos Klarstein

Klarstein har ett stort urval av dessa fascinerande, dekorativa värmeelementen. Varje produkt är prövad enligt TÜV/GS och är utrustad med maximal säkerhet. Den medföljande monterings- och bruksanvisningen förklarar hur produkten ska användas på säkraste sätt. I guiden för elvärmare ges en detaljerad översikt över Klarsteins värmare.

Säker användning av etanolkaminen

Om alla föreskrifter iakttas är etanolbrännaren helt säker att använda. Samtidigt är en etanolkamin en sorts öppen eldstad. Därför rekommenderar vi att alltid ha en lämplig brandsläckare nära till hands när etanolkaminen används. Varning: Att använda vatten för att släcka en etanoleld är inte bara otillbörligt, utan mycket farligt! Lågan breder ut sig ännu mer vid kontakt med vatten! För att snabbt och säkert släcka en etanolbrand bör en brandfilt eller skumsläckare användas. Brandfiltar är även det bästa brandskyddet för köket. Även fritöser och stekpannor som fattar eld kan snabbt och säkert fås under kontroll med detta praktiska hjälpmedel.

Sidans topp