Öltapp

Klarstein Mundschenk XXL mäskkittel isolermantel 50l Ztillbehör
Mundschenk XXL isolermantel
585,99 kr
Tap2Go mobil 2-i-1 Öltapp med dryckeskylare | för 5 l Heineken-fat| 13 l kylskåp | kan användas hemma och i bilen | kyltemperaturer: upp till 3 °C | termoelektriskt kylsystem | EasyTap Technology | droppbricka | LED-display
Tap2Go mobil ölpumpsystem
1.922,99 kr
Klarstein Mundschenk XXL mäskkittel isolermantel 50l Ztillbehör
Mundschenk XXL isolermantel
550,99 kr
Klarstein Mundschenk 3XL mäskpanna isolermantel 65l tillbehör
Mundschenk 3XL mäskpanna isolermantel
486,99 kr
Klarstein Big Spender Single ölfat-kylskåp komplettset fat upp till 50l
Big Spender Single ölfat-kylskåp kylskåp Svart
13.244,99 kr
Klarstein Big Spender Double ölfat-kylskåp komplettset fat upp till 50l
Big Spender Double ölfat-kylskåp kylskåp Svart / Silver Metallic
17.010,99 kr
Skal öldispenser ölkylare | för 5 l Fat | Tryck: CO2, inkl. 3 patroner | 6 kyltemperaturer: 2 - 12 °C | guldfärgad tappkran | Droppbricka | Hölje : rostfritt stål | svart
Skal öltapp öltapp med CO² Svart / Antik Guld Metallic
2.497,99 kr
Skal Öltapp Ölkylare | för 5 l fat | tryckmedel: CO2, inkl. 3 patroner | 6 kyltemperaturer: 2 - 12 °C | silverfärgad tappkran | droppskål| utsida: ädelstål
Skal Öltapp Ölkylare 5l Svart / Silver Metallic öltapp med CO²
2.331,99 kr
Klarstein Beerkules öltappanläggning 5l fat | kompressor | 120W svart
Beerkules öltappningsanläggning öltapp med CO² Svart / Silver Metallic
4.690,99 kr
Klarstein korgtappkran Typ S för Big Spender Single och Big Spender Double
Korgtappkran Typ S för Big Spender fatkoppling Silver Metallic
1.172,99 kr
Tap2Go mobil 2-i-1 Öltapp med dryckeskylare | för 5 l Heineken-fat| 13 l kylskåp | kan användas hemma och i bilen | kyltemperaturer: upp till 3 °C | termoelektriskt kylsystem | EasyTap Technology | droppbricka | LED-display
Tap2Go mobil ölpumpsystem öltapp utan CO² Svart
2.262,99 kr

Innehållsförteckning


Öltapp hemma, precis som på puben, med våra ölfat

Smaken av fatöl är något helt annat jämfört med öl på burk eller flaska och du behöver inte vara en expert för att märka det. De som verkligen vet något om öl är ännu mindre villiga att göra kompromisser och drömmer om att ölen ska smaka precis som om de var i puben, med fyllig smak och krämighet.

Hur man gör det då? Ölkulturen har gjort stora framsteg under de senaste åren, både när det gäller produktion och konsumtion, och idag är det möjligt att köpa en ölkran utan att behöva spendera en förmögenhet och detta för att inte ge upp nöjet med ett gott glas öl när som med en öltapp hemma.

Är du också ute efter en öltapp på bänken i köket, eller kanske en mer professionell modell att använda på dina fester och grillkvällar med vänner? Inga problem! Klarstein erbjuder dig olika lösningar, alla enkla att installera, med en trevlig och modern design och olika kapaciteter, så att du kan njuta av din favoritdryck i alla situationer.

Hur fungerar en öltapp?

Tekniskt sett är en ölpump en elektrisk apparat som består av ett hölje för fatet, en ledning genom vilken ölen flödar från fatet till öltappen och en koldioxidpatron vilket gör det möjligt att knacka på ölet från en tappkran och ölet kommer med rätt tryck och temperatur. Enheten reglerar utflödet av öl och mängden koldioxid, vilket säkerställer att ölen som tappas upp kolsyras vid rätt tidpunkt och att ölen inuti behåller sina organoleptiska egenskaper intakta.

En ölpump arbetar med öl som förvaras i kaggar, dvs behållare som används för att hålla ölen under tryck och kan ha en variabel kapacitet, från 2 till 5 liter som engångsbehållare för hushåll och upp till 50 liter i stål som används på pubar. Det finns också en gas under tryck - vanligtvis koldioxid eller kol-kväve - i dispensern, som har funktionen att trycka ölen inuti, så att den kan dispenseras genom tappkranen.

När man talar om ölmaskiner finns en skillnad mellan high-end och billigare modeller där det i en professionell ölpump finns en kompressor som liknar den som monteras i alla kylskåp, ansluten till en kall vattentank där rören passerar det som ansluter fatet till kranarna. Kompressorn kyler rören, så att temperaturen på vätskan som passerar genom dem sjunker.

En öltapp har en klar fördel eftersom trycket gör att koldioxidmolekylerna kan brytas ner och bildar skummet som älskas av vissa men ser också till att den ursprungliga smaken av humle och malt förbättras och att ölen blir mer lättsmält. När det gäller dispenser för hemmabruk används däremot ingen cylinder, utan en liten CO2-påfyllning som har den dubbla funktionen av kylning och gör att drycken kan dispenseras.

Ölkranens kylkapacitet

Ölmängden och den tid det tar för att ge den en temperatur som är lämplig för dryck definierar en ölautomats kylkapacitet. Professionella modeller fungerar med principen om omedelbar kylning, medan de som är utformade för hemmabruk kan utrustas med ett integrerat kylsystem, baserat på en kompressor som sänker och upprätthåller temperaturen på ölet vid en konstant nivå, vilket gör det möjligt att bäst bevara dess organoleptiska kvaliteter.

Med en kompressors kylsystem tar det några timmar att sänka temperaturen, så rådet är att hålla kaggar i kylen under en tid innan de används, för att förkyla dem. Eftersom varje öl har en optimal provsmakningstemperatur - till exempel mellan 8 och 10 grader för en Pilsner, mellan 10 och 14 grader för en belgisk Ale - en ölkran i bordsskivan gör det normalt att du kan välja den temperatur vid vilken bärnstensnektaren bör bibehållas för att maximera sin smak.

Förvaringstid för ölfaten

Ett riktigt upptappat öl är den främsta orsaken till att köpa en ölpump för hemmabruk, men har man en gång öppnat ett fat har det en begränsad livslängd, eftersom det är trycksatt och därmed förlorar det gradvis mängden av koldioxid. Av denna anledning är det viktigt att välja en öltapp som är utrustad med en inre kompressor, som inte bara kan hålla en konstant perfekt temperatur för konsumtion utan framför allt nivån på trycket, vilket har en avgörande inverkan på kvaliteten på produkten.

Möjligheten att lagra öl i fatet är därför viktigt när man köper en kagge som förväntas konsumeras under en längre period och vanligtvis kan man i en öltapp hemma lagra en öppnad kagge inuti för en period på mellan sju och trettio dagar.

Några goda skäl att köpa ett hem ölautomat

Med en ölkran kan du bekvämt njuta av en utsökt kall fatöl hemma i tillräcklig mängd för att slippa gå till baren eller puben. Dess smak kommer också att vara exceptionell, eftersom fatöl upprätthåller samma konsistens och kvalitet från det första till det sista glaset, till skillnad från burk- eller flasköl, som snabbt förlorar sin kolsyra.

För samma mängd, öl på fat blir det också billigare än flaskor eller burkar, men med hjälp av en ölkran kommer du inte bara att spara pengar och göra ett smart köp utan också frigöra värdefullt utrymme i kylskåpet: till exempel motsvarar ett 5-liters ölfat 15 burkar. För att inte tala om den tid du sparar genom att undvika att ständigt behöva fylla på kylskåpet när du druckit dina första öl, om det utrymme du har tillgång till är begränsat.

Den sista aspekten som man inte kan frånse är den minskade miljöpåverkan, eftersom ölfat minskar konsumtionen av icke-återvinningsbara glasflaskor och burkar, vilket minskar mängden avfall. När du är klar kan du enkelt kasta minifatet i den återvinningsbara avfallsbehållaren, eller returnera den till distributören för att starta en ny runda.

En ölpump av el och kyler ölen samt håller den vid rätt temperatur under lång tid. Den bästa ölmaskinen för hemmabruk har en låg energiförbrukning och en effekt på ca 70W. De olika produkterna utmärks också av storleken på de fat de kan innehålla. Öl förvaras vanligtvis i 2, 3 eller 5-liters kaggar. Beroende på hur mycket du konsumerar, måste du välja rätt mängd öl: det är alltid bättre att konsumera ölen inom några veckor. Utformningen och storleken på kaggarna är vanligtvis standard och gör att du kan välja din favoritöl från det breda urvalet på marknaden.

Hur man använder en ölkran för hemmabruk

För att använda ölkranen för hemmabruk så sätts helt enkelt fatet in i apparaten genom att ta bort skydden, som anges på förpackningen, och säkra den i maskinen. Vid denna punkt måste apparaten anslutas till el och sedan kommer den att börja kyla fatet tills den når rätt temperatur - som kan ställas in endast på vissa modeller. När temperaturen har uppnåtts kommer den att hållas konstant.

Efter ca 20-30 minuter är ölen klar och kommer att vara redo för så många gånger som önskas tills fatet är tomt. Det kommer du att märka när endast skum kommer ut ur kranen och detta innebär att det är dags att byta ut fatet.

För att tappa upp din öl placerar du helt enkelt glaset under kranen och öppnar den med den andra handen. Tappningstekniken beror på ölens olika typer: tyskt, belgiskt eller engelskt, var och en har sin egen exakta metod. Glaset ska placeras under kranen på ölautomaten, som sedan vinklas vertikalt. Tappa upp ölen i 2-3 steg, vänta på skummet att komprimera sig naturligt. När ölen tappas på detta sätt kommer det att innehålla en korrekt mängd kolsyra och skummet kommer att förbli uteslutande på ytan.

Få den bästa ölen hemma med din egen öltapp - köp den på Klarstein

Sidans topp