Glassmaskin test & guide
Har du ätit hemmagjord glass från glassmaskin någon gång? Då vet du att när man väl testat kan man knappt vara utan det. Superkrämigt, superenkelt och du vet alltid vad som är i glassen. Glass från en glassmaskin är en riktig höjdpunkt. Och inte bara under sommaren. Nästa logiska steg: Köp en egen glassmaskin Men hur väljer man den rätta glassmaskinen? I vår stora guide visar vi dig vad man bör tänka på när man ska köpa glassmaskin och hur du kan välja den modell som passar dig bäst. Är du redo?
Glassmaskiner: Jämförelse av funktioner och prestanda
Här berättar vi om olika modeller på glassmaskiner. De skiljer sig åt i storlek, mängden glass som kan produceras samt maskinens driftsljud. Utöver det behöver du välja om glassmaskinen ska vara med eller utan kompressor. Dessutom finns ytterligare funktioner som smart-styrning och mer. Vi visar dig vilken glassmaskin som är bäst för dig!
Glassmaskin med kompressor

Produkttips
Vanilla Sky
Snygg design, stor volym och en stark kompressor: Vanilly Sky förser hela familjen med glass. Med kylningsläget smälter inte glassen.
- 2 liter stor glassbehållare
- 180 watt stark kylkompressor
- Glass på bara 30 till 40 minuter


Glassmaskiner med kompressor är riktiga kraftpaket. Den kraftfulla kylkompressorn ser till att ingredienserna kyls jämnt, medan omrörningssystemet rör in luft i blandningen. Resultatet? Oemotståndligt krämig glass av dina favoritingredienser! Vaniljglass, chokladglass eller yoghurtglass: Den här glassmaskinen klarar allt. Ingen kylning i förväg, ingen lång förberedningstid. Bara rent glassnöje.
- Ingen kylning av kylbehållaren i förväg behövs
- Glass på 30-40 minuter
- Enkel användning
Fördelar:
- Tung i förhållande till maskiner utan kompressor
- Dyr i förhållande till maskiner utan kompressor
Nackdelar:
Glassmaskin utan kompressor

Produkttips
Creamberry Glassmaskin
Gör glass utan kompressor. Inga problem med Creamberry. På bara 20 minuter blir ingredienserna till läcker glass.
- Snabb: Glass på bara 20 minuter
- Enkel användning: Med omrörningssystem i locket
- Liten och lätt: Får plats överallt


Glassmaskiner utan kompressor är förhållandevis lättare och billigare än maskiner med kompressor. Den avgörande skillnaden är att termo-behållaren behöver kylas i förväg. Den måste ligga i frysen i minst 8 timmar innan glassmaskinen är redo att användas. Tillverkningsprocessen är däremot snarlik: Genom kontinuerlig omrörning blir ingredienserna till krämig glass medan de kyls ned i behållaren.
- Lägre pris
- Enkel att använda
- Glass på bara 20 minuter
Fördelar:
- Behöver kylas i 8 timmar i förväg
- Ingen kylningsfunktion
Nackdelar:
Frukt- och mjukglassmaskin

Produkttips
Sweet Sundae Glassmaskin
Tappa upp glass som med en riktig mjukglassmaskin? Inga problem med Sweet Sundae. Med en volym på 1,5 liter och kylningsfunktion kan du enkelt tappa upp glassen
- Cool design: Som en mjukglassmaskin
- Praktisk portionering
- Perfekt för fester


Tappa upp glass direkt från maskinen och få en riktig sommarkänsla? Hur lätt som helst med vår frukt- och mjukglassmaskin. Lägg bara i flytande ingredienser, vänta och tappa upp glassen i lugn och ro. Tack vare maskinens display kan du alltid se vad som händer och om glassen är klar. Och kylningsfunktionen ser till att glassen håller sig läcker länge!
- Enkel portionering
- Mycket enkel användning
- Tappa enkelt upp glass
Fördelar:
- Förhållandevis dyr
- Förhållandevis tung
- Glassen kan inte ha större bitar i (kex, choklad etc.)
Nackdelar:
Glassmaskin & yoghurtmaskin

Produkttips
Yo & Yummy 2-i-1 Glassmaskin & Yoghurtmaskin
Glassmaskin och yoghurtmaskin i samma produkt? Inga problem med Yo & Yummy. Tack vare flera olika program klarar den här maskinen av allt!
- Gör yoghurt och glass
- Med kompressor
- Enkel användning


Om det inte räcker med en glassmaskin, skaffa då bara en glass- och yoghurtmaskin. På så sätt får du flera funktioner i en och samma maskin. För det ena kan du göra gräddglass, sorbet och frozen yoghurt. För det andra kan du göra läcker yoghurt helt själv och smaksätta den med precis vad du vill. Perfect match, eller hur? Dessutom kan glassmaskinen utan problem tillverka frozen yoghurt.
- Mångsysslare: Flera funktioner i samma maskin
- Med kraftfull kompressor
- Elegant look med rostfritt stål
Fördelar:
- Förhållandevis dyr
Nackdelar:
Glassmaskiner i jämförelse
Vanilla Sky Glassmaskin | Creamberry Glassmaskin | Sweet Sundae Glassmaskin | Yo & Yummy 2-i-1 Glassmaskin & Yoghurtmaskin | |
---|---|---|---|---|
Kapacitet | 2 liter | 1,5 liter | 1,5 liter | 1,5 liter |
Kylningstyp | Kompressor | Utan kompressor | Kompressor | Kompressor |
Vikt | 10 kg | 2,8 kg | 17,1 kg | 11 kg |
Prestanda | 180 W | 9,5W | 9,5W | 9,5W |
Mått | 27 x 36 x 31 cm | 19 x 23,5 x 19 cm | 28 x 47 x 41,5 cm | 38 x 25 x 26 cm |
Egenskaper | - inklusive 250ml måttskål och portionssked - kylningsläge på en timma - enkelt användning med tre knappar och digital display |
- enkelt användning via två knappar och digital display - inställbar timer mellan 20 och 40 minuter - receptidéer i handboken |
- kontinuerlig kylningsfunktion förhindrar att glassen smälter efter att den är klar - säkerhetslås i locket - enkel rengöring tack vare avtagbara delar |
- fyra driftslägen: endast omrörning, endast kylning, glass, yoghurt - glass-läge: inställbar timer i intervaller om 1 minut från 5 till 60 minuter - yoghurt-läge: inställbar timer i intervaller om 1 timma från 4 till 24 timmar |
Köp den rätta glassmaskinen
Nu när vi gett dig en överblick över olika modeller borde det vara mycket enklare att hitta den glassmaskin som passar dig bäst! Varje modell har sina för- och nackdelar. Men du bör främst tänka på dessa frågor när du väljer glassmaskin:
- Vill jag ha en glassmaskin med eller utan kompressor?
- Ska min glassmaskin bara kunna göra glass, eller även annat?
- Hur ser min budget ut för glassmaskinen?
- Hur mycket glass vill jag kunna producera på en gång?
När du svarat på dessa frågor kan du enkelt söka efter den perfekta modellen och köpa den glassmaskin som passar dig bäst. I vår onlinebutik finns mängder av maskiner att välja bland!
Glassmaskiner FAQs
En bra glassmaskin med kompressor bör ha 130 watt eller mer. För glassmaskiner med termoelektriskt kylsystem eller utan kompressor kan detta värde variera.
Glassmaskinens huvudsakliga funktion är enkel: Ingredienserna för glassen läggs i en behållare, som antingen är kyld i förväg eller som kyls ned av en kompressor. Samtidigt rörs ingredienserna om, vilket gör att luft förs in under massan. Inom ett tidsspann på ca 20 till max 120 minuter får du krämig glass.
De flesta glassmaskiner med kompressor behöver ca 30 till 40 minuter för att göra krämig glass av flytande ingredienser. Tillverkningstiden varierar beroende på vilka ingredienser som används. En glassmaskin med termoelektrisk kylning behöver ca 2 timmar för att göra glass. Om termo-behållaren är välkyld kan en glassmaskin utan kompressor göra glass på bara 20 minuter.
En glassmaskin utan kompressor fungerar på ett enkelt sätt: En kylbehållare ställs i frysen i minst 8 timmar. Sedan sätts behållaren i maskinen, fylls på med ingredienserna, som sedan rörs om kontinuerligt av ett omrörningssystem. Kylan från behållaren överförs till ingredienserna, och genom omrörning förses de med luft, vilket gör att en krämig glass uppstår.
Glassens krämighet beror på olika faktorer: Luft: Genom den långsamma nedkylningen och kontinuerliga omrörningen förses ingredienserna med luft och det uppstår små iskristaller, istället för stora. Ju mindre iskristallerna är, desto mjukare och krämigare blir glassen. Socker: Socker påverkar glassens konsistens väsentligt. Ca 20% av den totala mängden glass bör bestå av socker. För bra resultat passar bör man använda särskilt fint socker. Emulgeringsmedel: Så kallade emulgeringsmedel är en blandning av vatten och fett. De ser till att din glass blir riktigt krämig och fin. Exempel på emulgeringsmedel är ägg. Alkohol: Högprocentig alkohol har en mycket låg fryspunkt. Därför kan alkohol se till att glassen inte blir för hård, även när den förvaras i frysen.
En glassmaskin med kompressor har en kylkompressor. Kompressorn ser till att behållaren inte behöver kylas i förväg. Ingredienserna kyls ned jämnt. En kompressor är alltså en stor fördel om man vill kunna göra glass mer spontant. En nackdel: Glassmaskiner med kompressor är i regel mer högljudda än modeller utan.
De flesta glassmaskiner med kompressor drar runt 150 watt. Detta är ca 4,5 KwH.
Detta beror alltså på vilken typ av glass och maskin det rör sig om. I genomsnitt behöver en glassmaskin med kompressor ca 30-40 minuter för att göra krämig glass.