Glas & koppar

Inget hushåll utan glas och bägare. De hör till kökets grundutrustning och det är svårt att klara sig utan dem. Och om vi ska vara ärliga: På något sätt smakar kaffe, latte macchiato, te och andra varma drycker bättre när de dricks ur vackra glas än när de dricks ur koppar, eller hur? Innehållet ser mer aptitligt och estetiskt ut när det betraktas genom glas. För man dricker med ögonen också!

Från bägare till glaskaraffer

Allt glas är inte likadant: Det finns många olika glastyper som alla har specifika egenskaper. Typerna skiljer sig åt när det kommer till storleken samt till volymen och formen. Även tillverkningen av glaset skiljer sig åt. Dubbelväggiga glas har exempelvis utmärkta temperaturreglerande och isolerande egenskaper. Detta betyder att kalla drycker håller sig kalla och varma drycker håller sig varma längre. Detta är förstås väldigt praktiskt när man dricker en cappucino eller iskaffe. Även när det kommer till haptiken har dubbelväggigt glas en positiv inverkan. Eftersom det finns ett isolerande luftskikt mellan båda glasväggar finns det ingen risk att du bränner fingret när du tar tag i glaset. Det dubbelväggiga glaset gör dessutom att det inte bildas kondens på utsidan när du har kalla drycker i glaset, vilket gör att dina händer håller sig torra. En glaskanna har ofta en testil: Det är väldigt praktiskt och gör det smidigare att göra te. Det finns även glaskaraffen med en insats eller ett spett för frukter: Ifall du vill lyxa till vattnet lite.

Köpa glas: de viktigaste egenskaperna

Om du vill brygga kaffe på det traditionella (och för vissa det enda rätta) sättet, är en french press perfekt för dig. Kaffepressen består av temperaturbeständigt och robust borosilikatlgas och är mycket enkel att använda. Om du tycker om att njuta av ditt kaffe på balkongen eller på terassen behöver du ett kaffeglas med lock. Då ser du till att insekter inte kryper ned i glaset, samt att du inte råkar spilla när du går ut med det. Föredrar du te? Då kommer du älska en glaskanna med tevärmare! Med tevärmaren kan du hålla din dryck varm i flera timmar.

Vad bör jag tänka på när jag vill köpa glas?

Fundera på vad du vill använda produkterna till. För varma eller kalla drycker, för kaffe eller te, för små eller stora mängder? Glaskannor med insatser är exempelvis perfekta om du vill göra löst te eller drycker med färsk frukt.4 Dubbelväggiga glas har många fördelar med sina isolerande egenskaper och kan användas på många sätt. Bra att veta: Med borosilikatglas går det aldrig fel!

Vanliga frågor

Vad är borosilikatglas?

Borosilikatglas är ett mycket högkvalitativt, temperaturbeständigt och splitterfritt glas som passar bra för alla typer av drycker. Det drar varken åt sig lukter eller smaker.

Kan man diska ett dubbelväggigt glas i diskmaskinen?

Om det dubbelväggiga glaset består av borosilikatglas kan det i regel diskas i maskin. Och inte bara det: De speciella termoglasen är till och med mikrovågsugnssäkra!

Vad gör man med teblommor?

Teblommor är mycket vackra att lägga i glas eller i glaskaraffer. När de läggs med vatten vecklas de ut och visar sin skönhet.
Sidans topp