Ismaskin

Ismaskin

Ismaskin (27)

Ismaskin – praktisk och till hjälp varma dagar

Ismaskiner är praktiska och till hjälp i vardagen och ger välbehövlig avsvalkning, inte bara varma och soliga dagar. Bättre hotell och snabbmatsrestauranger har länge använt ismaskiner. Till följd av hög efterfrågan har maskinerna blivit mer prisvärda för gemene man de senaste åren. En ismaskin uppgraderar valfri dryck på några sekunder och garanterar långvarig avsvalkning.

Hur en ismaskin fungerar

Ismaskinen har en vattenbehållare, kylande element, en elmotor och en värmeenhet. Före användning fylls vattenbehållaren med dricksvatten varpå ismaskinen kopplas till ett eluttag. Både kranvatten och flaskvatten kan användas i ismaskinen. Större ismaskiner kan kopplas direkt till vattenledningar – så att man inte behöver lägga tid på att fylla behållaren. Det finns kylrör inuti ismaskinen som snabbt fryser vattnet. Ismaskinen visar när processen är avklarad. Med ett knapptryck släpper maskinen ut innehållet i form av klara och välformade isbitar. Kunder frågar ofta varför isbitar från en ismaskin är genomskinliga till skillnad från isbitar från frysen. Förklaringen är att isbitarna fryser långsamt inifrån och ut och därför förblir transparenta. Beroende på maskin kan du även välja storlek på isbitarna. Små isbitar passar perfekt i drinkar, medan större kan användas för att fylla hinkar och kyla öl eller andra drycker. En värmeenhet ser till att isbitarna inte fryser fast i maskinen när de är färdiga. Isbitarna skickas via en rutschkana till brickan där de kan plockas.

Fördelar med en ismaskin

Tidsbesparingen är helt klart den största fördelen med en ismaskin. Det tar flera timmar att få isbitarna färdiga i frysen. Ismaskinen å sin sida levererar sitt innehåll efter några minuter. Det är heller inga problem att göra is i större mängd; en stor fördel om man ska ha många gäster. Isbitarnas utseende är en annan stor fördel: isbitarna ser identiska ut, kristallklara med utsökt glans. Medan isbitar från frysen måste bändas loss från formen som tar upp plats där man annars hade kunnat ha frysvaror, är detta inget problem med ismaskinen. Isbitar från frysen kan klibba fast och innehålla smuts, och de har ofta sprickor till skillnad från isbitar från maskinen.

En ismaskin kan producera ungefär en isbit per minut, vilket motsvarar cirka 15 kilogram is per dag – idealiskt för att kyla mousserande vin, champagne eller sushi, musslor och efterrätter. De är inte bara snygga som dekoration utan även synnerligen hygieniska. Visuellt är isbitarna särskilt tilltalande i vattenkaraffer och höga dricksglas, där de har lätt att glänsa i jämförelse med sina delvis opaka motsvarigheter från frysen. Vi glömmer heller inte de medicinska tillämpningarna, då insektsbett, stukningar och blåmärken kräver snabb behandling. Man kan då snabbt linda in det skadade partiet med isbitar från ismaskinen, insvepta i en handduk. Ismaskinen som sådan drar blickarna till sig i köket och blir garanterat ett samtalsämne i bekantskapskretsen. Andra fördelar är snabb installation då den bara behöver kopplas in, bättre energieffektivitet än kylskåp och den låga ljudnivån på en ismaskin i bruk. Det gör ismaskinen klart köpvärd, särskilt med tanke på att den är flyttbar och kan användas även på fester och campingsemestrar.

Olika typer av ismaskiner

Vanliga ismaskiner har en vattenbehållare som rymmer cirka 2–3 liter, och kan användas för att producera omkring 10–15 kilogram isbitar per dag. När vattenbehållaren är tom eller brickan är full, brukar ismaskinen ge ifrån sig en ljudsignal. De flesta maskiner försätts automatiskt i viloläge efter användning. Man kontrollerar ismaskinen elektroniskt med en start/stoppknapp, och utöver det har de flesta maskiner flera kontrollampor som visar när något är fel. Ismaskiner arbetar utan oväsen och har vanligen ett fönster genom vilket man kan övervaka processen. Större och dyrare maskiner kan skapa isbitar i olika storlekar, och vissa kan även producera isbitar formade som fingerborgar. Sådana isbitar har hål i mitten och därmed större yta så att de smälter snabbare.

Stora ismaskiner, till exempel de från Klarstein, är också utrustade med ett pumpsystem istället för en vattenbehållare. Upp till 20 kilogram isbitar kan produceras inom 24 timmar, och brickan där de förvaras är mycket större än på en liten ismaskin. Därför lämpar sig dessa ismaskiner särskilt väl för gastronomisk användning.

Ringa krav på underhåll

Om du vill köpa en ismaskin ska du vara medveten om att den kräver visst underhåll. Den behöver torrläggas regelbundet för att förhindra att bakterier och mikroorganismer frodas i de kyliga, fuktiga utrymmena. Förutom det behöver ismaskinen inte mycket underhåll, och behöver bara rengöras med en fuktig trasa på utsidan då och då.

Vilken ismaskin är rätt för mig?

Förutom priset bör du också fundera på hur mycket is du vill producera när du köper en ismaskin. En grogg behöver omkring 200 gram is, vilket motsvarar 5–6 isbitar. För att kyla drycker behövs omkring 1 kilogram is (=28 isbitar). Då de flesta ismaskiner kan producera upp till 15 kilogram is bör behoven vara tillgodosedda även för större fester. Isbitar kan i princip förvaras i ismaskinen hur länge som helst, så länge maskinen är ansluten till en strömkälla. De kylande elementen förhindrar att isbitarna smälter. För att inte göra av med energi i onödan bör du aldrig producera fler isbitar än du kommer att använda.

Större isbitar absorberar mer värme än mindre, och säkerställer att drycken inte blir urvattnad. Mindre isbitar å sin sida har en större yta och ger snabbare kylning, då de omedelbart kyler drycken. Därför är det en god idé att köpa en ismaskin som har minst två, eller ännu hellre tre olika inställningar (S – liten, M – medelstor och L – stor).

Sidans topp