Raclettegrillar

(21)

Raclettegrill - njut och dröm dig bort

En mysig kväll med vänner, en romantisk middag för två. Raclette är den perfekta maträtten året om, men i synnerhet under höst och vinter. För att göra raclette behövs bara enkla förberedelser. Allt du behöver köpa till rätten är själva gillen, osten och ingredienserna. Sedan får varje gäst välja vad han eller hon gillar mest. Du kan fylla på de små pannorna i raclettegrillen, de heta stenarna eller stekbordet så ofta du önskar. Det behöver ju inte alltid vara aromatiskt heller. Förutom den traditionella racletten som består av endast bröd och ost, kan du variera den med frukt, kött och grönsaker.

Från mini-raclette till grillmirakel

Din livsstil och dina matvanor är nyckeln för att hitta det bästa raclette-setet för dig. Passar den lilla grillen med bara två pannor dig bäst, eller drömmer du om en köksmaskin som du inte bara kan använda till den traditionella osträtten, utan också för att grilla och baka? Det är minst lika viktigt att fundera på om du vill tillreda den traditionella schweiziska rätten ensam, på tu man hand eller med så många vänner som möjligt för att hitta den bästa raclettegrillen för dig.

Vad vill du tillaga i raclettegrillen?

Veganskt, vegetariskt eller kött? Här kan du välja helt enligt dina egna önskemål. Den traditionella racletteosten är förvisso en klassisk basingrediens, men en och annan vegansk ost kan också ge den delikata smältningen som är typisk för raclette. Förutom en särskild ost kan vegetarianer välja att grilla eller gratinera hackade grönsaker eller mindre grönsaker som körsbärstomater, paprika eller zucchini. Korv som lämpar sig för grillning blir minst lika bra på heta stenar eller på stekbordet som nötkött, fläsk eller höns, som är som gjorda för att stekas i panna. Det är helt upp till dig om du förlitar dig på hemlagade såser eller om du köper med dig något snabbt från affären. Rätten serveras bäst med ett urval av bröd och potatis.

Varifrån kommer raclette?

Schweizarna hävdar förstås att de uppfunnit denna populära maträtt, men varifrån kom egentligen raclette? Schweizarnas svar på frågan är troligen: från kantonen i Valais. I själva verket kan osträtten enligt traditionen spåras så lång tillbaka som till medeltiden. Den smältande osten som en originalrätt beskrivs för första gången i skrift under tidigt 1800-tal, när "stekt ost" först omnämndes. Det var en vardaglig maträtt som var enkel att tillreda eftersom ingredienserna alltid fanns tillgängliga, också för fåraherdar. Den enkla maträtten förvandlades dock snart till en festmåltid. Den ursprungliga racletten med ost och bröd smakade ännu bättre när man lade till en skvätt kirsch eller vitt vin till osten. Numera är också Bündnerfleisch, olika pickles och andra inlagda grönsaker samt små mjuka potatisar viktiga delar av en schweizisk raclette.

Raclette och mycket annat, den bästa grillen för dig

I den traditionella ostgrillen används en bit ost som smälter och blir extra krämig. Ingredienserna placeras ut på ett litet stekbord ovanför osten. Bordsgrillen för Raclette är känd för denna osträtt. Nu kommer de små pannorna in i bilden. En non stick-yta gör att de är lätta att rengöra. Ett stekbord med en speciell yta gör också jobbet enklare. Om du väljer grillplattor i sten eller metall är helt upp till dig. Metall blir varmare och skorpan blir knaprigare medan en stenplatta lagrar värmen under längre tid och ger en mer skonsam fräsning och stekning. Visuellt sett är sten utan tvekan imponerande.

Om du föredrar fler egenskaper i en enda enhet, för att till exempel spara plats i köket, finns det också alternativ. Med två ytor som kan värmas upp separat kan du slå på Vario-grillen när du vill. Om ni bara är två personer räcker kanske halva. Om du har vänner på besök fixar den ändå biffen. Vissa bordsmodeller har raclette- och fondue-möjligheter, så att du kan välja vilken rätt du föredrar i stunden. Kanske en multifunktionell enhet är intressant för dig också. Byt bara ut plattorna och du kan använda stekbordet och formen för rårakor och pannkakor, eller stenplattan för biffar och grönsaker. Du kan till och med beställa grillen tillsammans med en pizzaugn. Låt festen börja!

När äter man traditionellt sett raclette?

Osträtten är särskilt populär kring jul och på nyårsafton. Dess popularitet kommer troligen delvis på grund av att förberedelserna är få och tillagningstiden kort. Även om dessa dagar ofta blir hektiska finns det ofta tid att köpa kött, hacka grönsaker och fylla matchande skålar med inlagd gurka, olika pickles och sås. Dessutom är den schweiziska rätten perfekt om du har gäster, eftersom den ger möjlighet till konversationer och ett avslappnat umgänge. Alla tar så mycket de vill av de ingredienser de gillar bäst. På en julafton med raclette kan kockarna slappna av och bara vänta på julklappsutdelningen. På nyårsafton hålls racletten traditionellt igång till precis innan midnatt. Ingredienserna läggs till vartefter fram till tolvslaget när det nya året välkomnas. Du behöver dock inte begränsa användningen av ostgrillen till bara högtider. Den är perfekt när oväntade gäster kommer på besök, och du kan alltid ha de viktigaste ingredienserna redo i skafferiet.

Det är enkelt att rengöra

Precis som själva måltiden är också rengöringen snabb och enkel. De löstagbara plattorna tvättas av och sköljs. Ostpannorna är ofta till och med diskmaskinssäkra. Det är viktigt att försiktigt ta bort fett som har runnit längs sidorna, så att det inte orsakar en otrevlig lukt vid nästa ostkväll. Några särskilda rengöringsprodukter behövs inte. Ofta räcker det med en mjuk svamp och vatten att skölja med. Om du vill göra rengöringen ännu enklare kan du olja in pannorna och stekbordet något innan användning. Använd en tång som inte repar ytan när du vänder maten. Det finns särskilda skrapor för pannorna, som ofta ingår i setet eller kan köpas separat. Med dessa kan du flytta dina ingredienser från grillpannan till tallriken utan att skada ytan.

Sidans topp