Fläktar

Monteverde Takfläkt takbelysning 52" 8.376m³/h 3 vingar
Monteverde Takfläkt takbelysning lampa, takfläkt Teak
2.505,99 kr
Klarstein Bolero takfläkt 134cm belysning 55W lönnvingar fjärrkontroll
Bolero - Takfläkt Lönn takfläkt
3.215,99 kr
Santa Elena takventilator 52" 9.060m³/h 3 flygel av äkta trä
Santa Elena takventilator takfläkt Björk
5.039,99 kr
Klarstein Bolero 2-i-1-takventilator 134cm ljus 55W fjärrkontroll vit
Bolero 2-i-1-takventilator takfläkt Vit
2.979,99 kr
Klarstein Figo takfläkt 52
Figo - Takfläkt Vit takfläkt
3.201,99 kr
Klarstein Bolero takfläkt 134cm belysning 55W valnötsvingar fjärrkontroll
Bolero - Takfläkt Valnöt takfläkt
1.935,99 kr
Klarstein El Paso takfläkt takbelysning 10 344m³/h ekträ-optik
El Paso takfläkt takfläkt Mörk Trä
1.851,99 kr
Klarstein Bolero 2-i-1-takventilator 134cm ljus 55W fjärrkontroll svart
Bolero 2-i-1-takventilator takfläkt Svart
2.658,99 kr
Klarstein El Paso takfläkt takbelysning 52
El Paso takfläkt takfläkt Silver Metallic
1.642,99 kr
 Skyscraper 3G pelarfläkt fläkt tornfläkt |3 lägen | 3 hastigheter | Effekt: 48W | Luftflöde 1 633 m³/h | Touchpanel | Fjärrkontroll
Skyscraper 3G pelarfläkt Vit fläkt
1.921,99 kr
Klarstein El Paso takfläkt takbelysning 52
El Paso takfläkt ekträ-look takfläkt Bokträd
3.243,99 kr
Klarstein Spin Doctor takfläkt 122cm 55W vingar rostfritt stål svart
Spin Doctor - Takfläkt Svart takfläkt
1.224,99 kr
Klarstein Figo takfläkt, 52
Figo takfläkt takfläkt Svart
1.740,99 kr
Klarstein Spin Doctor takfläkt 122cm 55W 3 vingar rostfritt stål vit
Spin Doctor - Takfläkt Vit takfläkt
1.016,99 kr
Icetower Smart Golvfläkt 45 watt appstyrning
Icetower Smart Golvfläkt golvfläkt, fristående fläkt, tornfläkt Vit
1.322,99 kr
Klarstein Figo takfläkt 52
Figo - Takfläkt Nickel Metallic takfläkt
1.962,99 kr
 Skyscraper 3G pelarfläkt fläkt tornfläkt |3 lägen | 3 hastigheter | Effekt: 48W | Luftflöde 1 633 m³/h | Touchpanel | Fjärrkontroll
Skyscraper 3G pelarfläkt Svart fläkt
2.436,99 kr
Klarstein Valderama 2-i-1 takfläkt 42
Valderama - Takfläkt Körsbärsträ takfläkt
1.419,99 kr

Innehållsförteckning


Fläktar

När temperaturen stiger och luften verkar stå stilla är det dags att hålla huvudet kallt! Det är inte alltid möjligt att inreda ett rum med luftkonditionering och det kan visa sig vara för dyrt. Som ett alternativ kan tryckande värme helt enkelt motverkas med hjälp av en kraftfull fläkt. Oavsett om det gäller billiga fläktar eller avancerad utrustning finns det många sätt att skapa en fläkt av frisk luft mellan dina fyra väggar - både i hemmet och på kontoret.

Rätt fläkt för varje ändamål

Beroende på användningsområdet finns det flera olika typer av fläktar tillgängliga, som skiljer sig i mer eller mindre utsträckning när det gäller design och prestanda, men också i sina arbetssätt. De allra flesta modeller är baserade på en rotor som drar in den omgivande luften och sätter den i rörelse. Detta gäller generellt för lågprisfläktar såsom bordsfläktar, golvfläktar och tornfläktar.

Ett stort undantag i fläktarnas värld är den moderna designfläkten myStream från Klarstein. Denna modell är en rotorlös fläkt som drar uppmärksamhet, inte bara på grund av sin innovativa design. Särskilt i miljöer där barn eller husdjur vistas leder oförsiktighet ofta till farliga situationer som resulterar i smärtsam kontakt med de vassa kanterna på rotorbladen. Det är här den rotorlösa designen lönar sig särskilt väl, eftersom risken för skador helt enkelt minimeras.

Fläktar i hjemmet

Den golvstående fläkten, som används i majoriteten av alla kontor, butiker och till och med i hemmet, är den mest använda fläkten. Den övertygar tack vare sin enkla konstruktion och smidiga hantering. Denna typ av fläkt kan användas i praktiskt taget sett alla miljöer utan några större problem. Ett stort stativ särskiljer denna klassiker bland fläktar, där själva fläkten vanligtvis befinner sig på en höjd av cirka 1,10 till 1,40 m. Höjden kan också delvis anpassas efter dina egna önskemål. Fläkten omges oftast av ett metallnät, vars syfte är att skydda rotorn från att komma i kontakt med någonting annat än luft.

Golvfläkten rotor, som vanligtvis är mellan 40 cm och 50 cm stor, kan i regel cirkulera betydligt mer luft än mindre bordsfläktar. Detta gör dem särskilt lämpade för större rum. På grund av den höga prestandan är det bäst att inte placera golvfläkten alltför nära människor, för att undvika att problem med drag uppstår.

Högkvalitativa modeller kan emellertid göra mer än att bara cirkulera luft. Förutom automatisk svängning har en del moderna golvstående fläktar dessutom möjlighet att släppa ut kall vattendimma i luftflödet. Vätskan förvaras i en integrerad vattentank och släpps bara ut gradvis av fläkten. Detta ökar kyleffekten enormt och har också andra fördelar. Den medföljande ökningen av luftfuktigheten gör att obehagliga svävande partiklar som damm och pollen binds till de små vattendropparna. Detta är en välsignelse särskilt för allergiker, eftersom det gör att de kan andas friare.

här kan du läsa mer om Klartsteins fläkter

Golvfläktar

I vissa områden kan användning av en golvfläkt vara den optimala lösningen. Konstruktionen är begränsad till det grundläggande och erbjuder en hög prestanda med relativt kompakt storlek. Rotorn är jämförbar i storlek med den stående fläktens, men stöds endast av en minimalistisk design. Fläkten kan riktas och dess prestanda justeras efter behov. Detta gör den särskilt universell och flexibel.

Bordsfläktar

För små rum eller direkt på arbetsplatsen är en kompakt bordsfläkt ett bra sätt att generera sval luft precis där det behövs. Tack vare den mindre effektiva räckvidden störs ingen annan av det eventuellt oönskade luftflödet och något mindre energi förbrukas. Konstruktion bordsfläkten är mycket lik en golvfläkten, med skillnaden att den är avsevärt lägre och något mindre i diameter. Bordsfläkten kan också vanligtvis automatiskt svänga fram och tillbaka för att förse ett större område av rummet med frisk luft. Beroende på modellen kan rotorns hastighet justeras i flera steg eller till och med vara helt steglös. När det gäller priset är dessa enheter relativt billiga fläktar.

Tornfläktar eller tower fläktar

En tornfläkt eller pelarfläkt skiljer sig tydligt från de andra varianterna i sitt arbetssätt och ännu mer när det gäller designen. Utseendet påminner mer om en luftkonditioneringsapparat än en fläkt, eftersom det inte finns någon synlig rotor. Men faktum är att den bara är gömd bakom det omgivande höljet. Fläktens axel är radiellt riktad mot luftflödet och sträcker sig från botten till toppen av höljet. Tower fläktar och pelarfläktar skillnad sig från en stående fläkt kan vinkeln på denna modell inte justeras, vilket begränsar flexibiliteten en aning. Mängden luft som denna typ av fläkt kan cirkulera är betydligt högre än för andra typer. Den extra kraften medför emellertid ofta kostnaden av en motsvarande högre ljudnivå. Om fläkten är tänkt att fungera tyst är andra typer mer lämpliga. För kontor med öppen planlösning eller liknande rymliga miljöer är denna fläkt vanligtvis bäst lämpad.

Vad du bör vara uppmärksam på med vindmaskiner

Det stora antalet olika typer gör det inte nödvändigtvis enkelt att välja rätt modell. Olika design, innovativa funktioner och naturligtvis olika prisnivåer gör emellertid att alla kan hitta rätt fläkt för sina egna ändamål. Sökningen kan förenklas med hjälp av ett par kriterier. En modernt fläkt idag har till exempel ofta en praktisk fjärrkontroll som gör att man också kan justera enheten på avstånd. I stora rum kan detta vara en stor fördel, särskilt om den svala brisen bara är önskvärd periodvis. Om du vill köpa en fläkt till ett lågt pris bör du ha enhetens inköpspris och driftskostnader i åtanke. För ett litet kontor är till exempel en stor tornfläkt vanligtvis inte nödvändig. I ett stort rum med många arbetsstationer kan den däremot ersätta flera billiga fläktar och representerar därför den mer effektiva varianten och här behöver du en tyst fläkt. I princip kan du vägledas av respektive rotors dimensioner. Ju större rum som ska ventileras, desto större ska diametern vara.

I slutändan är också ljudnivån ett viktigt kriterium för en bra fläkt. Detta kan variera relativt mycket med ett genomsnitt på cirka 30 till 50 dB och på lång sikt kommer det att ha en påverkan på din stressnivå. Den som befinner sig i omedelbar närhet av en aktiv fläkt under en längre tid bör därför helst välja en modell som arbetar så tyst som möjligt. Du kan avgöra om en fläkt är tyst eller inte med hjälp av tillverkarens specifikationer i respektive produktbeskrivning.

Familjer med barn eller husdjur bör vara noga med en hög säkerhetsstandard när de väljer en fläkt. En bra skyddsbur eller till och med en fläkt utan rotor hjälper till att förebygga olyckor och garanterar en hög säkerhetsnivå i vardagslivet.

Rätt position för fläkten

För att säkerställa optimal funktionalitet och en säker placering bör några punkter hållas i åtanke när enheten installeras. De stora golv- och pelarfläktar placeras bäst i hörnet av rummet där de inte är i vägen. Om de körs på den högsta nivån är ett avstånd på två meter från ventilationen idealiskt. De mindre bordsfläktar kan å andra sidan placeras på ett skrivbord eller en hylla. Man bör då vara noga med att de står stadigt och på en plan yta så att de inte kan välta. Beroende på teffekten rekommenderas ett visst avstånd från enheten för att undvika obehagligt starkt drag. Ett avstånd på minst 30 till 50 cm bör användas.

Läs mer

Sidans topp