AC och Luftkonditionering

Klarstein Kraftwerk Smart 12K Luftkonditionering 3-i-1 12000 BTU appstyrning fjärrkontroll
Kraftwerk Smart 12K Luftkonditionering mobil luftkonditionering Antracit
11.053,99 kr
Kraftwerk Smart 10K Luftkonditionering 3-i-1 10000 BTU appstyrning fjärrkontroll
Kraftwerk Smart 10K Luftkonditionering mobil luftkonditionering Vit
7.907,99 kr
Klarstein Kraftwerk Smart 12K Luftkonditionering 3-i-1 12000 BTU appstyrning fjärrkontroll
Kraftwerk Smart 12K Luftkonditionering mobil luftkonditionering Vit
13.281,99 kr
Kraftwerk Smart 10K Luftkonditionering 3-i-1 10000 BTU appstyrning fjärrkontroll
Kraftwerk Smart 10K Luftkonditionering mobil luftkonditionering Antracit
6.250,99 kr
Grandbreeze Pro 14K Luftkonditionering 3-i-1 460 m³/h 14 000 BTU/4,1 kW
Grandbreeze Pro 14K Luftkonditionering mobil luftkonditionering Vit
16.859,99 kr
Iceblock Prosmart 12 Kuftkonditionering 3-i-1 12 000 BTU appstyrning
Iceblock Prosmart 12 Luftkonditionering mobil luftkonditionering Vit
7.475,99 kr
Kraftwerk Smart 12K Luftkonditionering 3-i-1 12000 BTU app
Kraftwerk Smart 12K Luftkonditionering 3-i-1 12000 BTU app mobil luftkonditionering Mellanblå
9.870,99 kr
Max Breeze Smart mobil luftkonditionering 15000 BTU/h (4,4 kW) EK A
Max Breeze Smart mobil luftkonditionering Svart
12.098,99 kr
Max Breeze Smart mobil luftkonditionering 15000 BTU/h (4,4 kW) EK A
Max Breeze Smart mobil luftkonditionering Vit
13.239,99 kr
Metrobreeze 9 New York City Mobil luftkonditionering 3-i-1
Metrobreeze 9 NYC Luftkonditionering Vit mobil luftkonditionering
4.956,99 kr
Kraftwerk Eco Smart 11 Luftkonditionering 3-i-1 11 500 BTU appstyrning fjärrkontroll
Kraftwerk Eco Smart 11 Luftkonditionering mobil luftkonditionering Vit
9.773,99 kr
Metrobreeze New York Smart 12k mobil luftkonditionering 12000 BTU / 3,5 kW EEC A fjärrkontroll
Metrobreeze New York Smart 12k mobil luftkonditionering Svart
7.072,99 kr
Kraftwerk Eco Smart 11 Luftkonditionering 3-i-1 11 500 BTU appstyrning fjärrkontroll
Kraftwerk Eco Smart 11 Luftkonditionering mobil luftkonditionering Antracit
12.223,99 kr
Kraftwerk Smart 12K Luftkonditionering 3-i-1 12000 BTU app
Kraftwerk Smart 12K Luftkonditionering 3-i-1 12000 BTU app mobil luftkonditionering Roséguld Metallic
13.852,99 kr
Grandbreeze Eco 12K Luftkonditionering 3-i-1 460 m³/h 12.000 BTU/1,35 kW
Grandbreeze Eco 12K Luftkonditionering mobil luftkonditionering Vit
10.260,99 kr
Pure Blizzard Smart 9k mobil luftkonditionering  9000 BTU/2,6 kW EEC A fjärrkontroll
Pure Blizzard Smart 9k mobil luftkonditionering mobil luftkonditionering Vit
6.752,99 kr
Pure Blizzard Smart 9k Mobil Luftkonditionering 9000 BTU/2,6 kW EK A fjärrkontroll
Pure Blizzard Smart 9k Mobil Luftkonditionering mobil luftkonditionering Svart
7.782,99 kr
Kraftwerk Smart 10K Luftkonditionering 3-i-1 10000 BTU appstyrning  fjärrkontroll
Kraftwerk Smart 10K Luftkonditionering mobil luftkonditionering Mellanblå
8.603,99 kr

Innehållsförteckning


AC: svalkande bris på varma dagar

Vi känner mer och mer av effekterna av klimatförändringar. Utöver dåligt väder, märks värmeböljor särskilt av under sommarmånaderna. Det är bra att AC finns. De har länge varit standard i bilar och varuhus, men privata hushåll gynnas också mer och mer av dessa kompakta kylare. Ett AC-system kan integreras i varje hushåll, men det finns olika modeller på marknaden som skiljer sig åt betydligt när det gäller energieffektivitet och typ av montering.

Hur fungerar en luftkonditionerare?

Ett klimatanläggning system säkerställer ett behagligt inomhusklimat och kan därför väsentligen förbättra välmåendet och arbets atmosfären. Samtidigt, på grund av den lägre temperaturen, minskar luftfuktigheten, så att luften känns mindre klibbig och tryckande. Det idealiska är att ventilera hemmet jämnt med sval luft, eftersom kraftiga skiftningar mellan kallt och varmt i allmänhet är ohälsosamt för kroppens cirkulationssystem.

Ett klimatanläggning system fungerar likt ett kylskåp: ett gasformigt kylmedel sugs in och pressas samman kraftigt av en maskin som kallas för kompressor. Det värmer upp gasen och trycket ökar avsevärt. Den heta ångan styrs via en tryckkabel till en kondensator, som i sin tur kyls ner av en fläkt. Ångan kondenseras igen och når den så kallade gasventilen. Genom att strömma genom den smala öppningen kyls vätskan plötsligt avsevärt. Slutligen kommer vätskan in i avdunstningskärlet, där den den kan hämta värme från rumsluften.

Vätskan avdunstar på grund av värmen som uppstår och återvänder sedan till omloppet. Den avledda värmen pumpas ut från rummet genom ett avledningsrör, så att temperaturen i rummet fortsätter att falla till den önskade nivån. Luftkonditioneringssystemet fungerar inte genom att tillföra kyla, utan genom att avleda värme.

Hur mycket elektricitet använder en air conditioner?

Om du vill köpa en air conditioner ska du titta noga på apparatens energieffektivitet. Även om det är enkelt att värma upp ett rum är det tekniskt mer krävande att avlägsna värme, eftersom rummet har en högre energinivå. Det har gett många luftkonditionerare ryktet att konsumera mycket el. Men effektiviteten har förbättrats genom kontinuerlig utveckling av enskilda klimatkomponenter. Det finns en poäng med att köpa en air conditioner, så länge det är nya apparater som används.

Överlag finns det sju energieffektivitetsklasser för luftkonditioneringssystem, som sträcker sig från A +++ (mycket bra energibalans) till D (dålig energibalans). Enligt gällande lagar måste nytillverkade apparater ha minst effektivitetsklass B, oavsett om de är delade mobila ac enheter eller portabel luftkonditionering enheter. Klassen avgörs av förhållandet mellan energiförbrukning och kylförmåga. Överlag ska luftkonditioneringssystem i klasserna A+, A++ och A+++ ses som ekologiskt och ekonomiskt vettiga, medan man ska se kritiskt på lägre klasser.

Vilka sorters luftkonditionerare finns det på Klarstein.se?

De olika namnen på AC och luftkonditionering kan verka förvirrande. Luftkylare som använder utbytbara iskuber eller ispaket kallas även felaktigt för luftkonditionering, också mobila ac och portabel luftkonditionering. Men här avser vi luftkonditioneringssystem i dess rätta bemärkelse, alltså apparater med eget kylomlopp och kylmedel.

Ett portabel luftkonditionering med en avledningsslang används mycket ofta och har den stora fördelen att den kan användas i alla rum. Det gör dessa bärbara luftkonditioneringssystem särskilt flexibla och användbara. Det enda kravet är dock att kunna leda bort överskottsvärme. När ett portabel luftkonditionering används producerar det mycket värme som måste försvinna. Annars upphäver det apparatens kylningseffekt. Till skillnad från delade luftkonditioneringssystem består portabel luftkonditionering bara av en del, inklusive en avledningsslang. Den är ganska kompakt och tyst.

Avledningsslangen måste hänga ut genom ett fönster eller monteras där. Det är också möjligt att montera den här typen av luftkonditioneringssystem i en öppning i väggen, men då tappar den sina mobila egenskaper. Om fönstret lutar är det dessvärre ett konstant luftdrag, vilket återigen för in något varmare luft utifrån in i lägenheten. Den effekten kan motverkas genom att man vänder nämnda öppning i väggen och det är också möjligt att stänga det lutande fönstret med så kallad fönstertätning till en mindre extra kostnad.

Tvådelade klimatanläggning är särskilt populära i nya byggnader. Denna delade AC är ännu tystare än sin mobila konkurrent, eftersom kompressorn är på utsidan av väggen och inte i rummet. Tvådelade apparater är extremt effektiva och lönande om de installeras i ett tidigt skede. Att bygga om innebär dock vissa svårigheter, framför allt om det är en fastighet för flera personer. Å ena sidan kan ljudet på utsidan skapa problem med grannarna och å andra sidan krävs det sedan 2008 att en specialist installerar, vilket leder till ytterligare kostnader. Överlag är delade apparater ett bra val, till exempel i en ny byggnad eller en fristående fastighet. portabel luftkonditionering är mer lämpliga för hyresfastigheter, för att kunna dra fördel av deras flexibilitet, särskilt som de enkelt kan stoppas undan i källaren på vintern.

Vad mer behöver man tänka på när man ska köpa?

Det är värt det att köpa en AC, men man behöver tänka innan på att en AC prestanda måste matcha rummets storlek. För att beräkna volymen, multiplicera rummets yta i kvadratmeter med rummets höjd. Det beräknade värdet multipliceras sedan med en faktor som är mellan 15 och 70. Väldigt välisolerade rum och rum utan fönster får en faktor mellan 15 och 25. För dåligt isolerade rum och rum med många fönster används en faktor på mellan 25 till 35. Faktor 70 används bara för trädgårdsrum och tekniska faciliteter (t.ex. med serverdatorer). Det slutliga värdet indikerar vilken kylkapacitet som behövs. En enkel beräkning: ett rum på 25 m² som är dåligt isolerat och har många fönster måste kylas med 25 gånger 35, dvs. en effekt på 875 watt.

Köp din AC på Klarstein.se

Läs mer

Sidans topp