Svamptork och frukttork

Svamptork och frukttork

Svamptork och frukttork (28)

Innehållsförteckning


Torkautomat från Klarstein - torkad råkost hemmalagad

Frukt, grönsaker, kött eller fisk - tack vare torkautomaten kan man tillverka gammal och beprövad torr frukt, torra grönsaker eller torkat kött. De är sunda, utan skadliga ämnen och goda - allt hemmalagat. Tillverka torkade produkter från den egna trädgården eller köpta färska produkter i gårdsbutiken.

Eftersom detta koncept är övertygande köper allt fler hushåll en torkautomat. Att konservera livsmedel har en lång tradition. Den äldsta konserveringsmetoden inom kulturhistorien är torkning. Tack vare torkautomaten tillverkas torkade delikatesser av högsta kvalitet.

Torkade specialiteter - torkautomat i dess funktion och varianter

Dehydrering av råkost, som t.ex. färsk frukt, grönsaker, kött och fisk sker via en torkningsprocess för att konservera livsmedlen. Tork och dehydrering sker principiellt via luft och värme. Man använde förr ett tråg- en ålla. En träram med galler elle spänt i en ram där livsmedlen värmdes upp.

Torkautomaten är en modern effektiv köksapparat, där krossade livsmedlen läggs på flera galler på flera nivåer och torkas i flera timmar med varmt cirkulerande luft. Här strömmar luften även genom gallret där livsmedlen ligger. Genom att öppna sidoöppningen på apparaten kan luften dra bort.

Torkautomatens process går ut på att låta all råkost värmas upp vid ringa termperatur under en längre tidsperiod. På så sätt dras fukten ur råkosten mycket långsamt för att fördröja nedbrytningsprocessen och att skona råkosten med alla sina näringsämnen. Idealfallet är 15 procent fukt kvar i råkosten efter att dehydreringsprocessen avslutats. Den hemmagjorda torkprocessen har fördelar jämfört med den industriella tillverkningen.Under den industriella tillverkningen blir ca. 30 procent fukt kvar vilket innebär att man bifogar kemiska tillsatser för att konservera produkten. Dessa tillsatser är för det mesta skadliga. När man använder sig av en torkautomat hemma är kemiska tillsatser onödiga.

På grund av den långsamma och skonande dehydreringen kvarstår viktiga näringsämnen som t.ex. vitaminer och mineraler. Även smaken blir intensivare genom torkning i en torkautomat. Mikroorganismer, som t.ex skadliga bakterier, som ansvarar för nedbrytningsprocessen förlorar i och med vattenförlusten sin livsmiljö. Därigenom är livsmedlen längre hållbara. Tack vare näringsämnena och den intensiva smaken är livsmedel som torkats i torkautomat som t.ex. torkad frukt, torkade grönsaker och torkat kött ( inklusive fisk) en mycket sund och smakrik kost.

Torkautomater finns det i två varianter resp. system. Det finns torkautomater med ""hyllsystem"" och torkautomater med ""stapelsystem"". I hyllsystemet finns det flera gallernivåer ovanpå varandra i ett fyrkantigt skydd. Gallernivåerna i torkautomaten kan skjutas in en och en och oberoende av varandra skjutas ut och in. Även under själva torkningsprocessen kan hyllor tas ur. Det är mycket praktiskt eftersom olika livsmedel har olika torkningstider.I en torkautomaten med stapelsystem är gallren staplade ovanpå varandra och står kompakt med en basstation med värmeelement. Om man vill ta ur enskilda galler under torkningsprocessen måste dehydratorns process avbrytas helt. Fördelen med en sådan torkautomat är att nivåer kan byggas på.

Vilka livsmedel torkas i en torkautomat ?

I en torkautomat kan olika livsmedel dehydreras occh förvandlas från råkost till torkad kost.Det finns många livsmedel som kan torkas i en torkautomat. Särskilt omtyckta frukter är äpplen, aprikoser och jordgubbar.

Torkad frukt kan ätas som chips ( snacks) och som tillsatser i müsli, yoghurt eller glass. Även torkade grönsaker kan framställas av olika grönsaker. Det finns många omtyckta slutprodukter som t.ex. rödbetschips, sötpotatischips, torkade tomater, torkade svampar eller pulveriserad selleri som kan tillverkas i torkautomaten. Dessutom kan torkautomaten även torka kryddor, nötter, kärnor eller majs.

En av de mest omtyckta torkade köttprodukterna är den amerikanska ""Beef Jerky"" av nötkött. Det är en riktig delikatess. Den kan tillverkas av nötkött, griskött, lamm eller vilt som förr i tiden även var baslivsmedel bland bergsbönderna. Idag kan den helt enkelt tillverkas i torkautomat. En av den mest omtyckta torkade fisken är den s.k. stockfisken, där framför allt torsk, lyrtorsk och kolja används. Dessa kan även tillverkas i en dehydrator.

I en torkautomat bör man principiellt bara använda färska, rena och oskadade biologiska produkter som inte har ruttnat. Ovannämnda är lämpade för tillverkning av torkad frukt och grönsaker i en torkautomat. Man bör ta hänsyn till att endast mogen frukt bör användas i en torkautomat när man tillverkar torkad frukt. Omogen frukt innehåller alltför många bitterämnen. Även köttet som bearbetas i en torkautomat bör vara färskt och upptinat.

Köp Klarstein torkautomat online - vilka kriterier är viktiga?

"Med hjälp av en torkautomat kan man laga till läckra, sunda och färgglada snacks, naturliga sötsaker, värdefulla kryddor och torkade tillbehör för många rätter av helt olika livsmedel. Den som vill köpa en torkautomat online och själv vill få fram olika delikatesser bör ta hänsyn till olika detaljer.

En av de viktigaste kriterierna vid valet av en lämplig torkautomat är torksystemet. Även storleken är avgörande. Det är nämligen viktigt att torkautomaten passar in i köket. Dehydratorns temperaturkurva bör vara omfattande och dessutom bör temperaturen kunna regleras i flera steg eftersom det finns olika krav för olika livsmedel. Mängden och mångfalden av livsmedel, som t.ex. torkad frukt, torkade grönsaker och torkat kött spelar också en stor roll för antalet nivåer.

Vi har i vår onlineshop en mängd olika torkautomater med hyll- och stapelsystem. Du kan köpa en billig torkautomat som passar till dig helt individuellt. Torkautomaterna är av högsta kvalitet när det gäller teknik och tillämpning samt innovativ utstyrsel. Njut av utmärkt torkad frukt, torkade grönsaker eller torkat kött - allt hemmalagat.

Läs mer

Sidans topp